Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Alakítsuk ki az irodát a Covid-19 idejében

Alakítsuk ki az irodát a Covid-19 idejében

A sokat hallott Covid még jó ideig hatással lesz az emberek életére, így az irodákra is. Amennyiben a Home Office után vissza kell térnünk a normális kerékvágásba, szükség lehet bizonyos lépések megtételére. A járvány előtt megszokhattuk, hogy az asztalok közel vannak egymáshoz, és csak kevesen dolgoznak zárt irodában. Ha szeretnénk tartani azt a bizonyos 1,5 métert, akkor jól jöhetnek az akusztikai panelek, amik nemcsak folyosókat képeznek, hanem egy kis személyes teret adnak az embernek. A kérdés csak az, hogy miként lehet átrendezni az asztalokat. Nézzük!

Használjuk ki az asztalokat

Ha szigorúan vesszük a távolságot, akkor minimum 210 cm-re kell lennie két embernek, legalábbis az orrtól mérve. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy új asztalokat kéne beszerezni. Az egyik lehetőség például, amikor az emberek egymással szemben helyezkednek el. Ilyenkor csak azt kell ellenőrizni, hogy az egymással szemben ülők között legyen 2x75 cm különbség, plusz egy paraván. Az elválasztó lehet plexi, bútorlap, akusztikus paraván, átlátszó, színes, bármilyen. Érdemes figyelni arra, hogy jó érzéssel töltse el az embert, mert így a munka is jobban megy majd.

Külön pont, ha lehetővé tesszük, hogy a kollégák tisztán tudják tartani maguk körül a területet. Ehhez minden asztal kaphat egy fertőtlenítőt, esetleg egy törlőkendőt, és használhatunk szűrővel ellátott légtisztító berendezéseket is.

Amennyiben a pénz nem annyira számít, viszont mindenképpen optimalizálni szeretnénk a teret, akkor olyan munkaasztal rendszert kell megteremteni, ahol a dolgozók között szekrény húzódik. Ennek több előnye van, mivel mindenki elhelyezheti benne a személyes tárgyait és a munkához használt iratokat, ugyanakkor segít a kötelező távolság fenntartásában. Mindig lesznek olyan tárgyak, amik az asztalon zavaróan hatnak, viszont a közelben kell lenniük, hogy bármikor használhassuk azokat. Ezek a szekrények lehetnek az asztal tetején, de akár padlótól ülőmagasságig is érhetnek.

Figyeljünk az egyéb követelményekre is

Ezek a javaslatok főleg a nagy légterű irodákra vonatkoznak, azonban a kisebb berendezésekkel is ki lehet alakítani. Az asztalok elhelyezésénél mindig vegyük figyelembe, hogy közel kell lenniük a természetes fényhez. Amikor a métereket számoljuk, akkor ne csak az ülőkre gondoljunk, hanem a folyosókon közlekedőkre is. Amennyiben hatékony irodát szeretnénk, úgy az egyéb befolyásoló tényezőkről sem szabad megfeledkezni. Ha pedig a beruházás mellett döntünk, akkor mindig gondoljunk hosszútávra, és úgy építsük ki az irodát, hogy a későbbiekben is tökéletesen lehessen használni.