Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hogyan készül a papír? Milyen fénymásolópapírt rendeljek?

fenymasolopapir

A papír szó a papirusz anyag nevéből származik ami egy ókori egyiptomi írásban használt anyag görög elnevezése. A papirusz, nevét az alapanyagául szolgáló növényről kapta.

Megközelítőleg 5000 évvel ezelőtt már készítettek papiruszt. A növény különböző részeit számos dologra felhasználták, az étkezéstől a ruhakészítésig. A papiruszlapot a szár puhább, belső részéből állították elő. A hosszabb írásokat csíkszerűen egymáshoz ragasztották, a két végére fapálcákat ragasztottak, és tekercs formájában tárolták, a fontosabb iratokat pedig fahengerbe tették, vagy bőrbe tekerték.

Gyártásának menete fa alapanyagból:

  • leválasztják a már kivágott fa kérgét, megtisztítják és apróra darabolják
  • következő lépésként gépi darálókban vagy vegyszerrel leválasztják a cellulóz rostokat és kapnak ezáltal egy sűrű pépet
  • ezt a pépet többször mossák és öblítik valamint klórral fehérítik;
  • egy szitaszalag segítségével kirázzák a pépből a vizet, ezáltal a maradék széles papírlappá áll össze
  • ezután megszárítják az így kapott papírszalagot nedves görgőkön és melegített hengereken futtatva
  • majd az így elkészült papírt feltekercselik.

A pépesítésnél dől el, hogy a gyártás során milyen fajta papírt kapunk. Kezdjük a vegyszeres pépesítéssel mely során erős papírt állítanak elő – ilyen a nyomó- és az írólap, a hullámkarton doboz vagy az élelmiszeres zacskó.

A vegyszeres pépesítésnél a fának csak egy kevés részéből lesz papír így ez nem egy hatékony eljárás. Az így kapott iszapos hulladék (a fa vegyszerekkel kevert maradéka) elégetésre kerül.

A másik eljárás a gépi pépesítés a fa 95%-ából képes papírt előállítani, viszont kétszer annyi energiát fogyaszt mint a vegyszeres eljárás.

Az irodai munka során leginkább sima A/4-es 80 grammos nyomtatópapírokat használunk. A legfontosabb tényező a megfelelő fénymásolópapír kiválasztásánál az, hogy milyen célra fogjuk használni. Normál dokumentum és email nyomtatásra, prezentáció, vagy tender anyag esetleg árajánlat kerül rá ami szeretnénk ha sokáig megőrizné élénk színeit és minőségét? Ezeknek megfelelően válasszunk standard vagy színvédő technológiával ellátott papírt.

Tekintse meg a papír részletes történetét itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Pap%C3%ADrgy%C3%A1rt%C3%A1s

Törekedve környezetünk védelmére használhatunk újrahasznosított fénymásolópapírt. Környezetünk és az erdők, fák védelme egyre fontosabb szerepet tölt be mégis elengedhetetlen az irodai munkánk során használt fénymásolópapír. Újrahasznosított fénymásolópapír kínálatunkat itt találja!

Egyre több és több papírt használunk email és dokumentum nyomtatásra egyaránt. Ezeket a papírokat többnyire Lengyelországban gyártják az International Paper-nél. Választhatunk magasabb minőségű irodai papírt lézer és tintasugaras nyomtatáshoz ami lehet Canon, Xerox, Multi Copy vagy akár Hp és Kodak. Ezek mellett irodaszer webáruházunkban megtalálhatók a kiváló ár-érték arányú standard irodai fénymásolópapírok is mint például a vásárlók kedvence a Ballet Universal vagy a Victoria Balance Energy. Ne cipelje, rendeljen kényelmesen, pár kattintással, díjtalan kiszállítással!

Előző bejegyzésünkben a törölhető táblákról írtunk!

Irodaszer és papír írószer webáruházunk kínálatát ide kattintva éri el!