Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Szövegkiemelők

A szövegkiemelő az írószerek között harmadik leggyakrabban használt eszköz, méghozzá nem véletlenül. Minden hosszabb irat, dokumentum, szerződés tartalmaz olyan részeket, amelyeket szeretnénk megjegyezni, későbbi felhasználásra kiemelni. Ezeket a részeket a szövegkiemelők segítségével könnyen jelölhetjük, hiszen akár egész bekezdések kihúzására alkalmasak.

Munkánk során rengeteg olvasni való, átnézendővel és bizony akár tanulni valóval is találkozhatunk, melyeknek bizonyos pontjait szeretnénk a későbbiekre kiemelni, hogy azokat megjegyezhessük vagy egy megbeszélés során átnézhessük. Több oldalas dokumentumoknál szinte lehetetlen ezeket a részleteket egyesével megjegyezni, ezért ilyenkor szükségünk lehet egy jó szövegkiemelőre. A kiemelők éppen ezért minden iroda hasznos eszközei, bármilyen üzleti ágról is legyen szó. Nem is beszélve a saját jegyzeteinkről, melyeket szintén nem árt rendezni, kategorizálni. A megfelelő szövegkiemelő ezt úgy teszi lehetővé, hogy a kiemelt szöveg mindeközben olvasható marad.

Hogyan érdemes kiemelőt választani?

A szövegkiemelőknek ma már szerencsére számos fajtájuk van, az irosz.hu webáruháza pedig kiemelkedően széles kínálatot biztosít, hogy minden iroda megtalálja munkatársai kedvenc darabjait.  A neontól a pasztell árnyalatokig megtalálunk minden átmenetet. A neon színek az élénk árnyalatok kedvelőinek valók, akik szeretik, ha jól láthatóan elkülönül a kiemelt rész a többitől. Azonban, hogy a visszafogottabb árnyalatok szerelmesei se maradjanak választék nélkül, ők a pasztellszínek között válogathatnak, így a szöveg ugyan kiemelődik a többi közül, az összhatás mégis inkább szolid.

 A szövegkiemelőket használhatjuk kedvünk szerint, a színeket akár hangulatunkhoz igazítva válogatva. Amennyiben viszont a rendszer nagy hívei vagyunk, úgy bevezethetjük azt is, hogy színkódok alapján különböztetjük meg az eltérő fontosságú vagy témájú szövegeket. Ha egy konzisztens rendszer kerül a szövegkiemelőink színhasználatába, úgy egy idő után már tudni fogjuk, hogy melyik kiemelés mire utalhat, milyen probléma esetén melyik kiemelt részt érdemes visszakeresni.

Tehát a szövegkiemelők az irodai munka nagyon hasznos kiegészítői, érdemes minél több árnyalatot beszerezni belőlük, hogy megfelelően, kategorizálva tudjuk őket alkalmazni munkánk során is.

Miért olyan népszerűek a szövegkiemelők?

Legyen szó bármilyen életkorról, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a szövegkiemelők mind között nagy népszerűségnek örvendenek. Egészen kisiskolás kortól a gyermekek tolltartójának kedvenc színes darabajai, amelyek aztán egészen az egyetemi évek végéig velük maradnak, csak hogy a munkahelyükön újra találkozhassanak. A szövegkiemelők az emberek otthonában is megtalálhatók, hiszen még a háztartásban is találunk mindig olyan dokumentumot, nyomtatványt, amelyen szeretnénk bizonyos részeket kiemelni.

A szövegkiemelők tulajdonképpen arra hivatottak, hogy bizonyos szöveg részleteket kiemeljenek a többi közül, úgy, hogy a kiemelt szöveg továbbra is tökéletesen olvasható marad. Egyfajta különleges filctollként működnek, amellyel pontos sorokat tudunk húzni élüknek hála. Emellett pedig a megannyi árnyalatnak köszönhetően rendkívül népszerű, hiszen mindenki megtalálja a számára legkedvesebb darabot a kiemelők kínálatában.

Hogyan tudjuk alkalmazni a szövegkiemelőket?

A szövegkiemelőket már egészen kisiskolás kortól alkalmazzák a gyerekek is. Egy nagyobb terjedelmű tanulnivaló esetén például érdemes kijelölni a kulcsszavakat és kifejezéseket és aztán az élénk színeknek hála ezeket vizuálisan memorizálni, hogy később ezekhez tudjuk kötni mondani valónkat. Az idő elteltével persze mindannyian folyamodtunk olyan taktikához is, hogy a legfontosabb részek kiemelésével, csak a tananyag legfőbb mondanivalóját tanultuk meg, melyben szintén a szövegkiemelő volt legnagyobb segítségünkre.  Az egyetemisták egyik leghatékonyabb tanulási módszere is például a kulcsfontosságú szövegrészletek kiemelése és ezek memorizálása.

Felnőtt korunkra ez a szokásunk igazából folytatódik, hiszen munkahelyünkön is a legfőbb célunk az adott szövegrészlet kiemelésével, hogy azt magunk számára is hangsúlyossá tegyük, megjegyezzük, vagy éppen tudjuk, hogy hol keressük az adott témát, illetve problémát.

Ezeket a szövegkiemelőket érdemes több darabos kiszerelésben megvásárolni, hiszen így költséghatékonyabbak lehetünk, miközben több különböző színnel is gazdagodhatunk – ma már az alap színeken túl pasztell árnyalatok is rendelkezésünkre állnak, így a szolidabb hatás kedvelői is megtalálják kedvenceiket, természetesen az irosz.hu kínálatában is.