Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Okmánytartók

Okmánytartó tok, forgalmi engedély tok, bérlet tartó tok…

Az okmányaink olyan fontos dolgok, amiket mindig ajánlatos magunknál tartani, és ha megsemmisülnek, eltűnnek, eltörnek, akkor hatalmas, kellemetlen macerával járhat újat csináltatni. Ezért mindannyiunk érdeke, hogy kiemelt odafigyeléssel vigyázzunk rájuk. Ha egy helyen tartjuk őket, kevesebb eséllyel felejtjük őket otthon, vagy bárhol máshol. Az okmánytartók a legjobb megoldások arra, hogy védjük az okmányainkat a sérüléstől és a megfelelő választással együtt legyenek.

A jó okmánytartó nem csak strapabíró, célszerű, de akár a stílusunkat is reflektálhatja. A legegyszerűbb megoldás egy sima bérlettok lehet, ami csak a bérletünkre vigyáz, de a könnyen szakadós papírbérleteknél egy ilyen kellék nem elhanyagolható. A bérletünkre legalább egy hónapig vigyáznunk kell, előfordul, közlekedési eszköztől, hogy akár minden alkalommal be kell mutatnunk és az állandó súrlódás rövid idő alatt lekoptathatja róla a fontos adatokat, vagy elszakíthatja. hasonló a helyzet a forgalmi engedéllyel, amit szintén érdemes műanyag tokban tartani.

Szerencsére az okmányaink, mint a személyigazolvány vagy diákigazolvány, illetve az egyéb klubkártyák már sokkal strapabíróbb anyagból készültek. Ez nem azt jelenti, hogy bárhogy bánhatunk velük. A széles választékunkon végignézve célszerű kiválasztani egy tartót, ami segít az iratainkat egyben tartani, hogyha hozzá kell férnünk akár valamilyen hivatalos esemény miatt, sokkal könnyebben férünk hozzájuk és plusz védelmet élveznek az apró sérülésektől is. Ráadásul szabadon válogathatunk, hogy milyen dizájnút szeretnénk, egyszerűt, vagy valami színesebbet.

Mi a teendő, ha elveszítjük vagy megrongálódnak az okmányaink?

Az irataink, okmányaink a legfontosabb dolgok, amiket célszerű mindig magunknál tartani, akár külföldre utazunk, akár belföldön mozdulunk ki a házból. Saját magunk, korunk és egyéb rólunk szóló információk miatt otthon felejteni őket előfordulhat, hogy kevésbé komoly vagy komoly következményekkel járhat. Ilyen iratok például a személyigazolvány, útlevél, jogosítvány, de a forgalmi engedély is. Életünk során előbb-utóbb szembesülünk azzal, hogy milyen, ha ezek az iratok megrongálódnak, vagy elveszítjük, ellopják őket.

Szerencsére a legtöbb igazolványunk kemény műanyagból készült, így nincs rá nagy esély, hogy megrongálódnak, habár eltörni, így is eltörhetnek. Néhány iratunk azonban még mindig papírra lettek nyomtatva, például, ha bérletet veszünk, az is elég érzékeny tud lenni. Annak érdekében, hogy egy hónapig olvashatóan kibírja, érdemes bérlettokot venni neki. A legtöbb iratunk ugyanis sérülhet attól, hogy állandóan rakosgatjuk őket, a dörzsölődéstől megkophatnak. Ha nincsenek megfelelően tárolva, akár el is hagyhatjuk őket.

Ha elveszítjük az iratainkat, esetleg a pénztárcánkkal együtt, talán nagyobb kárt jelentenek az elhagyott okmányok, mint maga a pénzt. Ezeknek az okmányoknak az újracsináltatása nem csak időbe és felesleges macerába kerül, hanem pénzbe is. Ez egy irat esetén még annyira nem sok, de ha az összes egyszerre tűnik el, akkor összeadódva akár tízezer forint környékén is lehetnek. Mihelyst felfedezzük, hogy nincsenek meg az irataink, rögtön jelezzük ezt egy kormányablakban vagy egy okmányiroda ügyfélszolgálatán. És hogy megelőzzük a károkat, szerezzünk be néhány okmánytartót.

Különböző tokokat lehet kapni, akár külön egy-egy tasakot a bérletünknek vagy vezetési engedélyünknek, de füzetre emlékeztető diákigazolvány tokot is beszerezhetünk. Sok féle típust találni, az egészen egyszerűtől, a mintás, színes példányokig. Ezek a tokok megőrzik az irataink épségét, könnyen hozzáférhetőek lesznek és sokszor jobb helyen vannak ott, mint a pénztárcánkban. Nem fogják ellopni, hiszen pénzt nem szokás tárolni benne és a tokokban lévő tasakok megfelelő külső védelmet jelentenek.