Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Gyurmák

Gyurma, modellező gyurma

A kreativitásunkat rengeteg módon kiélhetjük, nem csak gyerekként, de felnőttként is jót tud tenni, ha néha megállunk egy pillanatra, hogy alkossunk valamit és élvezzük. Arra, hogy ezt kifejezzük, a papíron és ceruzákon túl vannak egyéb eszközök, például a gyurma. A térben való dolgozás fejlesztheti a mi és a gyerekünk térlátását és a tér megértését, megismerését, sőt a kézügyességünket is. A kreativitásunkat pedig még jobban kifejezhetjük a különböző színű, hatású gyurmákkal, sőt csillogósokkal is akár. A választék egész széles és nem csak színekben találhatjuk meg a megfelelőket, de a márkák széles kínálatában is válogathatunk.

A többféle gyurma között olyat is találhatunk, ami égethető. Egyszerűbb a kezelése az agyagnál, kevésbé hagy maga után koszt, ráadásul egyszerűen sütőben tartóssá tehetjük. Vannak már olyan típusú gyurmák is, amik a levegőn száradnak meg. Ez egy egyszerű és könnyű módja a gyurmával formált alkotás megtartásának. Gyermekünk alkotását így hosszasan és tartósan a ház díszévé tehetjük. Azonban nem muszáj kiégetnünk, a gyurma újra és újra felhasználható. Fehér gyurma vásárlásával megvan a lehetőségünk, hogy kiégetés vagy szárítás után kifessük a tetszésünk szerint.

A gyurmákhoz egyéb kiegészítőket is találhatunk, például formázókat, amik segítenek elérni, hogy a gyurmát egy bizonyos formára tudjuk alakítani könnyedén. Különböző csomagokat is találhatunk, amik a megfelelő alapanyagokat tartalmazzák egy előre bemutatott formához, ezek lehetnek állatok vagy szörnyecskék. A ceruzáink végének díszítéséhez is vannak ilyen aranyos csomagok.

Hogyan legyünk kreatívak gyurmával?

A hobbi gyurmáknak két típusa van. Az egyik a kisüthető, ami a sütőben magas hőfokon megsütve éri el a kiszáradt, stabil formáját, míg a másik pár órára a levegőn hagyva is kiszárad. Persze vehetünk olyan gyurmát is, ami nem szilárdul meg és sokszor újra felhasználható. A kreativitásunkat mindegyik fejleszteni, azonban a száradós hobbi gyurmákkal kedves, kézzel készített ajándékokat is adhatunk másoknak. Nem csak nekünk, de akár a gyerekünknek is jó móka lehet.

Egyszerű és célszerű ajándékkészítésre használni a hobbi gyurmát. Ha eléggé jól megy, akár eladásra is készíthetjük őket. Az egyik legjobb módja ennek, a hűtőmágnes. Egy egyszerű mágneses lap vásárlásával könnyen készíthetünk gyurmából hűtőmágnest. Már az igazán egyszerű formák is tudnak szépek és mutatósak lenni. Választhatunk már az alapból megvásárolható rengeteg szín közül, de kiszárítás, kisütés után akár ki is festhetjük az elkészült alkotást.

A hobbi gyurmákból rengeteg egyéb kiegészítőt és díszt is készíthetünk. A hűtőmágnesen túl az ékszerek még a legkézenfekvőbb tárgyak. A megfelelő stílus megtalálásával pompás fülbevalókat, medálokat, karkötőket készíthetünk. Akár a levegőn száradó gyurma vagy a kisüthető is megfelelő lehet, ám a süthető gyurmával sokkal aprólékosabban tudunk dolgozni. Könnyedén díszíthetjük festékkel és egyéb kiegészítőkkel is, miután az alapok megvannak. Nyugodtan inspirálódjunk az internetről.

A kulcstartó hasonló kaliberrel rendelkezik, mint a hűtőmágnes. Csak egy kulcstartó karika kell hozzá, és akár névre szóló ajándék is készülhet belőle, vagy bármilyen kreatív forma. Ennek a mindennapi használati tárgynak sokan örülhetnek. Ha pedig már ajándékozásról van szó, bármilyen szezonális téma jól jöhet. Ünnepekre készíthetünk egyszerű díszeket a témától függően, télen például remek megoldás egy karácsonyfadísz megformázása. De kis szobrot, vagy képkeretbe készült domborművet is csinálhatunk. Barátoknak és rokonoknak is jó ajándék lehet minden alkalomra.